I.P.O

IPO (Internationale Prufungs Ordnung)  is er in 3 gradaties. In alles gradaties bestaat het IPO uit 3 afdelingen waarvoor men tijdens het examen in alle 3 de afdelingen minimaal 70% van de 100punten moet halen, anders is men  “afgewezen” voor het certificaat.

De eerste afdeling (A) bestaat uit speuren, waarbij meestal in een weiland of een akker een menselijk spoor wordt uitgelopen en waarop een aantal kleine gebruiksvoorwerpen worden gelegd. In het spoor bevinden zich afhankelijk van de klasse, 2 of 4 hoeken. Vanaf het speurpaaltje (piket) mag de geleider zijn hond aanzetten en moet de hond zonder verdere inwerking of hulp van de geleider, die op 10 meter achter de hond blijft, het spoor zelfstandig uitwerken en de voorwerpen verwijzen. (d.m.v  zit, sta, af)

 

De tweede afdeling (B) is het “appèl” , een gehoorzaamheidsprogramma, waarbij de hond allerlei, grotendeels onaangelijnde, oefeningen moet laten zien, bestaande uit:
*Volgen in gewone, langzame en snelle pas
* zit en af met doorlopende geleider
* afliggen met afleiding
* apporteren over vlakke grond, 1 meter haag en A- schutting
* vooruit sturen
Tijdens het los volgen wordt tevens d.m.v 2 schoten uit een alarmpistool de schotvastheid van de hond beoordeeld.

 

 

De derde afdeling ( C ) is het manwerk. De rode draad is dat de hond op commando de pakwerker zelfstandig staande houdt.  De hond moet maximaal 6  ‘verstekken’  inspecteren waar de pakwerker zich kan verstoppen voor de hond. Eenmaal gevonden zal de hond de pakwerker bewaken en aanblaffen. Hierna zal op een nieuwe positie de vlucht ingezet worden door de pakwerker. Op het moment dat de pakwerker stilstaat moet de hond op commando van de geleider los laten.
Dan zal de pakwerker nog op afstand een aanval doen die de hond op korte en lange afstand zal moeten opvangen. Tot slot zal de geleider samen met de hond de pakwerker vervoeren.

Sinds Juni 2011 zijn Nani en ik toch begonnen  met trainen en als doel om ook IPO certificaten te halen. Zij heeft uiteindelijk haar IPOII behaald en zijn nu weer geconcentreerd op de Agility met haar

Fame is inmiddels geslaagd voor haar IPOIII!! Ze is zeer gedreven in haar werk op alle onderdelen. Op onze eerste C-wedstrijd ,Niervaertbokaal 2015 zijn we met 96 punten 2e geworden.